Sposób przygotowania

Seler i ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Do selera i ziemniaków dodać cebulę, 10 łyżek mąki, jajka. Masę wymieszać i przyprawić. Smażyć placki na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
Przygotować sos: z łyżki mąki i części masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić z ciepłym bulionem z kostek, zagotować. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać, przesmażyć na pozostałym maśle, dodać do sosu, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę i natkę. Gorącym polać placki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    fajne połączenie
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    napewno lepsze niż tradycyjne placki ziemniaczane
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    fajne, bo troche inne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !