Sposób przygotowania

prygotować zaczyn:połowę mąki razowej wymieszać z 6 łyżkami wody,przykryć papierem nakłutym widelcem i odstawić na 3-5 dni w ciepłe miejsce,dwa razy na dobę wymieszać,gdy zaczyn bądzie lekko-kwaśny i pojawią się pęcherzyki powietrza dodać 8 łyżek mąki i 5 łyżek wody wymieszać i przykryć trzymać w ciepłym przez noc,resztę mąki razowej,pszennej,żytniej i sól wsypać do zaczynu i wyrobić dolewając porcjami 2 szklanki letniej wody,zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawić na 2 godz,w ciepłe miejsce,ponownie chwilę wyrobić i wyłożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami,odstawić na 4 godz.dgy wyrośnie piec w nagrzanym piekarnikudo 220st.po 15min.zmiejszyć temp.do 170st.i piec jeszcze 1 godz.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !