Sposób przygotowania

Masa budyniowa ciemna:
1/2 litra mleka
2 budynie czekoladowe z cukrem
1 łyżka masła

Masa budyniowa jasna:
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
1 łyżka masła
Masa serowa:

60 dkg twarogu
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
3 jajka
cukier waniliowy
1/4 szklanki mleka


PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z szczyptą soli(białka powinny być zimne, wtedy lepiej się ubiją).Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym,dalej ubijać,następnie dodać żółtka ,chwilę ubijać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,czekoladą i kakao,delikatnie wymieszać,5-6 łyżek ciasta kilka ciasta zostawić,resztę wlać do blaszki. Piec w 180 st C 35-40 min,w blaszce o wymiarach 28x24 cm. Upieczone ciasto przekroić na pół,układać łyżką łatki z gorącego ugotowanego sera i budyniu czekoladowego,na przemian. Przykryć drugim ciastem,w woreczek foliowy włożyć ciemne ciasto,ściąć rożek i z ukosa wycisnąć sobie dowolne wzorki,następnie tak samo zrobić z budyniem waniliowym.Zapiec wszystko 15 min w 200 st C. Wykonanie masy serowej: Ser przekręcić przez maszynkę razem z masłem ,dodać cukier waniliowy,cukier i żółtka. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem(widełkami do piany) Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać do masy serowej,postawić na kuchni i zagotować ciągle mieszając aż zacznie pykać(będą na wierzchu małe bąbelki) Zestawić garnek na bok,budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimnym mlekiem,postawić masę znów na kuchni, wlać budyń i ciągle mieszając,zagotować aż zgęstnieje. Budynie ugotować na mleku,razem z masłem,osobno ciemny i jasny. Zapieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !