Sposób przygotowania

Schłodzone masło kroimy w kawałki, mąkę przesiewamy przez sito. Masło, 1/3 cukru, sól i jajko dodajemy do mąki. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Pozostały cukier topimy na patelni na zloty kolor. Do cukru dodajemy pokruszone orzechy, orzechy prażymy na złoto. Do uprażonych orzechów dodajemy śmietanę oraz miód, wszystko zagotowujemy. Gotową masę lekko studzimy.

Na dno tortownicy przygotowujemy spód z ciasta, nakładamy farsz orzechowy,Z reszty ciasta przygotowujemy krążek, którym przykrywamy nadzienie. Brzegi ciasta można posklejać ze sobą. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku.

Pieczemy 40 min. w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Ciasto najlepiej smakuje odstałe :), nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super ciast;)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Kazda wersja orzechowca jest pyszna.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    wspaniałe ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !