Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ORZECHOWIEC I

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g.
mąka 2 szkl.
cukier 300 g.
sól szczypta
jajko
śmietana 18 proc 150 g.
miód 3 łyżki
żółtko jajek 1
mleko 2 łyżki
orzechy włoskie 350 g.

Przepis i sposób przygotowania na: ORZECHOWIEC I

Schłodzone masło kroimy w kawałki, mąkę przesiewamy przez sito. Masło, 1/3 cukru, sól i jajko dodajemy do mąki. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Pozostały cukier topimy na patelni na zloty kolor. Do cukru dodajemy pokruszone orzechy, orzechy prażymy na złoto. Do uprażonych orzechów dodajemy śmietanę oraz miód, wszystko zagotowujemy. Gotową masę lekko studzimy.

Na dno tortownicy przygotowujemy spód z ciasta, nakładamy farsz orzechowy,Z reszty ciasta przygotowujemy krążek, którym przykrywamy nadzienie. Brzegi ciasta można posklejać ze sobą. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku.

Pieczemy 40 min. w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Ciasto najlepiej smakuje odstałe :), nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.10.2012 09:20
super ciasto
Zoso 31.05.2011 18:53
wspaniałe ciasto
misia53 10.01.2011 20:31
Kazda wersja orzechowca jest pyszna.
MAR3STA 10.01.2011 19:40
super ciast;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak