Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta po domowemu
1. Do rondla wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao i podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie studzimy i dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. białak ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko mieszamy, wlewamy ciasto do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy ok 30 min.
2. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, wykruszamy z niego środek, a pozostawiamy boki na wysokość ok 1,5 cm i dno. ( pokazane na zdjęciu).
Krem:
1. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukierków dekoracyjnych
Przygotowanie:
Na wcześniej wydrążone ciasto układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany. Następnie układamy na nie krem i formujemy z niego kopiec, który następnie obsypujemy drobinami ciasta, które wcześniej wykruszyliśmy.
Podawać po schłodzeniu w lodówce.