Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i odcisnąć z nich sok. Dodać do nich sól i następnie tyle samo mąki pszennej co żytniej. Ciasto powinno być dostatecznie twarde i nie lepić się do rąk.
2. Następnie układamy je na desce, maczamy łyżkę w gorącej wodzie (osolonej i z dodatkiem oliwy, aby kluski się nie sklejały) i wrzucamy kluski do wody.
Gotujemy aż wypłyną swobodnie na wierzch.
3. Kapustę zalewamy wrzącą wadą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 1 5 min, żeby kapusta nie była zbyt kwaśna. Następnie wyjmujemy z garnka, polewamy zimną wodą, odsączamy i szatkujemy.
4. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dodajemy również pokrojona cebulkę.
5. Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy razem z kiełbaską i cebulą. Następnie dodajemy poszatkowana kapustę i wszystko razem chwile dusimy. Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem.
6. Farsz mieszamy razem z kluskami i podajemy na stół.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !