Sposób przygotowania

Do miseczki wsyp odrobinę cukru, zalej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Do tego roztworu pokrusz drożdże. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka zmieszaj z 8 dag stopionego masła i resztą mleka. Dodaj do rozczynu drożdżowego razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł lub konfitur (zalecane konfitury o twardej konsystencji - np. różane czy śliwkowe). Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20-30 minut. Posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Przy termoobiegu, temperaturę ustaw na 140-150 stopni i piecz dłużej, nawet ponad 45 min.
Przy normalnej, drożdżówkowej wielkości, powinno wyjść około 25 bułeczek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !