Przepis i sposób przygotowania na: Babka w ciemnej polewie
Miękkie masło ucieramy z połową cukru.
Żółtka również ucieramy - z pozostałym cukrem, a białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito, aromat cytrynowy, a na końcu sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy z kominkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni c i wstawiamy ciasto.
Pieczemy je około 45-50 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto jest już upieczone przygotowujemy polewę.
Mieszamy cukier z kakao, dodajemy 2 -3 łyżki wody i gotujemy masę na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodajemy margarynę lub masło i cały czas mieszając gotujemy 2 -3 minuty - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Chłodne ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy gorącą lub mocno ciepłą masą - polewą.