Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, posypac solą i grysikiem - wymieszać razem. Usypać górkę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wbić do niego jajka, żółtka i wlać oliwę. Palcami lub widelcem wymieszać mąkę z jajkami a nastepnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde - gdyby było za tawrde dolać troszeczkę wody, a zbyt miękkie - razdkie dosypać trochę mąki.
Ciasto wyrabiać przez 15 min aż, będzie sprężyste i gładkie.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Ciasto rozwałkować na płaty i formułować dowolny makaron. Jeżeli chcemy makaron nitki to rozwałkowany płat zawijamy w rulon i kroimy nożem krążki.

Grysik sprawi, że makaron po ugotowaniu będzie bardziej al dente.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !