Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową.
Następnie połączyć z żelatyną, wymieszać.
Dodać twaróg i śmietanę.
Całość ponownie wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.
Zagotować 100ml wody z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli.
Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.
Kolejno wbijać pozostałe jajka.
Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąć 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 25-30 minut w temperaturze 225 stopni.
Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić.
Skarmelizować 100 g cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć na posmarowaną olejem (50 ml) porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki. Morele osączyć, pokroić na cząstki. Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkami moreli i orzechami.
Przykryć karmelowymi wierzchami, można posypać pozostałym cukrem pudrem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dawno nie robiłam ptyśków a tak je lubimy...
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo smaczne ,polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !