Sposób przygotowania

Maślankę lekko podgrzać, rozmieszać w niej drożdże, wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrabiać ciasto około 20 minut, przykryć ściereczką i znów pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego dwa podłużne bochenki, położyć na blaszkę i pozostawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wierzch bochenków posmarować wodą i posypać makiem. włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp 200 stopni.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczniutki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    świetny chlebek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !