Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka parzone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
tłuszcz 10 dag
cukier 15 dag
woda 7 łyżek
amoniak 3/4 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżka
skórka z cytryny - otarta 1 łyżeczka
marmolada 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka parzone

Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i siekając nożem wlewać gorącą wodę z cukrem. Ostudzić, dodać amoniak, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec na jasno złoty kolor, po upieczeniu przekładać marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 18.07.2013 21:36
bardzo fajne ciasteczka
Juleczka20 11.05.2013 09:18
pyszne ciasteczka
Katarzyna59 29.01.2013 12:29
smaczne
Aneta41 25.11.2012 11:15
pyszne
Ela15 12.05.2012 09:13
świetne
Iwona51
Iwona51 17.01.2012 11:30
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak