Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-czereśniowy
3 jajka
6 łyżek cukru
kostka masła
2 łyżki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
kieliszek wódki
1 galaretka wiśniowa
czereśnie
gotowa polewa czekoladowa
ewentualnie bita śmietana do dekoracji
alkohol do skropienia biszkoptów
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, żółtka i wodę. Mąki mieszamy z proszkiem i kakao a następnie delikatnie z ubitą pianą. Wylewamy na tortownicę (natłuszczoną i wysypaną bułką tartą), pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: rozpuszczamy czekoladę ( na parze aby się nie przypaliła)studzimy pilnując by nie zastygła całkowicie, jajka z cukrem ubijamy na parze, gdy masa będzie gęsta zestawiamy i studzimy wciąż ubijając. Masło ucieramy z masą jajeczną, kakao, czekoladę rozpuszczoną i alkoholem.
Rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Czereśnie (tylko dojrzałe, dorodne owoce)myjemy, drylujemy
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 części (każdy skrapiamy delikatnie alkoholem), 1 biszkopt smarujemy masą, na drugi kładziemy czereśnie (część zostawiamy do dekoracji) i zalewamy je tężejącą galaretką, przykrywamy trzecim i polewamy ją polewą czekoladową i ubieramy pozostałymi czereśniami i bitą śmietaną.