Sposób przygotowania

Miękkie owoce (truskawka, malina, jagody, wiśnie bez pestek)
W proporcjach jeden do jednego czyli na 4 szklanki owoców bierzemy 4 szklanki spirytusu

Owoce wsypujemy do dużego słoika, zalewamy spirytusem (tak aby przykrył owoce), w miarę dojrzewania owoców, możemy je dosypywać do słoika zalewając odpowiednią ilością spirytusów np. zaczniemy od truskawek, potem dosypujemy maliny, czarne jagody itp.

Gdy już uzbieramy wszystkie owoce (mogą być to oczywiście same truskawki bez dosypywania innych) słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Nalewkę można też zrobić zalewając owoce wódką zamiast spirytusem lub spirytusem wymieszanym z syropem (50 dag cukru 2 szklanki wody) w proporcji 50 na 50 .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !