Przepis i sposób przygotowania na: seromakowiec
masa makowa :
mak zaparzamy w gorącej wodzie, następnie zagotowujemy przez chwile, odcedzamy, dokładnie mielimy kilka razy. 3 łyżki Masła ucieramy z cukrem pudrem następnie dodajemy 4 żółtka, powoli ucieramy, dodajemy bułkę tartą, łyżeczkę proszku do pieczenia i mak, wszystko dokładnie łączymy, następnie ubijamy 4 białka i dodajemy je do masy.
Mase wykładamy na ciasto z powidłami.
Masa serowa :
Twaróg mielimy kilka razy, 5 łyżek masła ucieramy z cukrem pudrem i 6 żółtkami, dodajemy mąke ziemniaczaną, łyzeczkę proszku do pieczenia, ser. Całość łączymy w gładką całość, na koniec dodajemu ubite bialka. Mase wykładamy na ciasto z masą makową.
Pieczemy około 70 minut w temp 180C
Gdy ciasto ostygnie można je polać polewą mleczną