Sposób przygotowania

mąkę siekamy z masłem, dodajemy 7 łyzek cukru pudru, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, ciasto zagniatamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, po tym casie rozwałkowujemy je, wkładamu do blachy i smarujemy powidłami.
masa makowa :
mak zaparzamy w gorącej wodzie, następnie zagotowujemy przez chwile, odcedzamy, dokładnie mielimy kilka razy. 3 łyżki Masła ucieramy z cukrem pudrem następnie dodajemy 4 żółtka, powoli ucieramy, dodajemy bułkę tartą, łyżeczkę proszku do pieczenia i mak, wszystko dokładnie łączymy, następnie ubijamy 4 białka i dodajemy je do masy.
Mase wykładamy na ciasto z powidłami.

Masa serowa :
Twaróg mielimy kilka razy, 5 łyżek masła ucieramy z cukrem pudrem i 6 żółtkami, dodajemy mąke ziemniaczaną, łyzeczkę proszku do pieczenia, ser. Całość łączymy w gładką całość, na koniec dodajemu ubite bialka. Mase wykładamy na ciasto z masą makową.
Pieczemy około 70 minut w temp 180C

Gdy ciasto ostygnie można je polać polewą mleczną

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    bardoz fajne caisto pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !