Sposób przygotowania

Upiecz sama szynkę. To wspaniały przepis na domową wędlinę.

porcja: 396 kcal
przygotowanie: ok. 2,5 godzin
na 10 porcji
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć z majerankiem i olejem. Marynatą posmarować mięso. Oprószyć pieprzem. Wstawić na 48 godzin do lodówki. W tym czasie szynkę kilkakrotnie obrócić. Po wyjęciu mięso natrzeć solą zmiękczającą. Mocno obwiązać nicią, jednocześnie wsuwając pod nią listki laurowe. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Do środka wlać kilka łyżek wody i dodać ćwiartki cebuli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C. Potem temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Z ciepłej szynki usunąć liście laurowe i odstawić ją do wystudzenia.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Jaka ładna
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    jest piękna, na pewno taką przyrządzę :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !