Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z mąki pszennej krupczatki, sody oczyszczonej, 10 dag cukru pudru, margaryny, miodu i 2 żółtek. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Wylepić ciastem dwie takie same formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Dodawać kolejno 15 dag cukru pudru, i żółtka. Na samym końcu połączyć z 8 dag mąki pszennej wymieszanej z 8 dag mąki ziemniaczanej i z proszkiem do pieczenia oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.

W garnku zagotować mleko (pozostawiając w osobnym naczyniu 200 ml) z cukrem kryształem oraz 15 dag masła. Pozostałe mleko wymieszać z 4 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej i budyniem śmietankowym. Dodać do gotującego mleka, cały czas energicznie mieszając. Zagotować.

W rondelku rozpuścić pozostałe masło. Dodać pokruszoną czekoladę i doprowadzić do połączenia się składników. Przestudzić polewę.

Gorący krem wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć cytrynowym biszkoptem, rozsmarować pozostałą część kremu i przykryć ciastem miodowym. Na wierzchu posmarować polewą czekoladową.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    lubie mniam
  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pysznie wygląda
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Apetycznie wygląda to ciasto!!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    az slinka cieknie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Elżbieta15

    ohhh jakbym takie ciasto zjada :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności z miodem cytrynką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !