Sposób przygotowania

Pomidory i zieleninę umyć, osuszyć.
Umyte pomidory pokroić, usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie) rozgnieść drewnianym tłuczkiem w kamiennej misie i rozgotować je na małym ogniu we własnym soku - bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły.
Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler naciowy, a do drugiego dorzucamy natkę pietruszki, chwilę razem gotujemy.
Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego sita lub blenderem.
Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę.
Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty, przecedzam go przez gazę i gęsty przecier odkładam, dodaję go później do zrobionego przecieru pomidorowego.
Do 1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7 gram soli i od 10 do 30 g cukru.
Po wymieszaniu soku z solą i cukrem przelewamy sok do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy w temp. ok 90 stopni C od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania).
Po pasteryzacji przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !