Sposób przygotowania

Mięso (oprócz boczku) oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Dodać obrane warzywa: marchew, seler, pietruszkę, 2 cebule, pora oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę drobiową. Mięso, wątróbkę i warzywa wyjąć z wywaru. Ostudzić.

Ostudzone mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Podobnie postąpić z boczkiem, orzechami i pozostałą cebulą. Bułkę tartą namoczyć w wywarze. Gdy napęcznieje dodać ją do zmielonej masy. Następnie dodać żółtka i przyprawić do smaku przyprawą do drobiu po myśliwsku, przyprawą do pieczeni, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.

Masę pasztetową przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180ºC. Ostudzić (najlepiej smakuje następnego dnia).

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Super! Uwielbiam domowe pasztety:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Cos pysznego, co bardzo lubie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    super!
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo ciekawy przepis:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !