Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana pieczeń z polędwicy wieprzowej, DS XX odc. 31

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nadziewana pieczeń z polędwicy wieprzowej to danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Odkryjcie smak wyjątkowej porcji mięsa, faszerowanej nadzieniem pieczarkowym. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

Składniki faszerowanej polędwicy wieprzowej:

polędwica wieprzowa 1 kg
seler korzeniowy 2 sztuki
mleko 0,5 litra
tymianek świeży 1 gałązka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
boczek 100 g
pieczarki 200 g
olej rzepakowy 2 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Cząber suszony Prymat 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
pietruszka zielona 1 pęczek
sól do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka

Porada

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą: sznurek do mięsa oraz folia spożywcza.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pieczeń z polędwicy wieprzowej, DS XX odc. 31

Nadziewane polędwiczki wieprzowe w kształcie rolady, to bardzo proste w przygotowaniu danie i co ważne podzielne. Z tego względu idealnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad dla kilku osób lub obiad dla rodziny na dwa dni. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne, dlatego smakuje każdemu bez wyjątku! 

Kroki przygotowania faszerowanej polędwiczki:

1

Selera kroimy na cienkie kawałki. Do garnka wlewamy mleko i wrzucamy seler, dodajemy świeży tymianek, solimy i przyprawiamy Gałką muszkatołową mieloną Prymat, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż seler będzie miękki. Blendujemy na gładkie puree.

2

Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Liście pietruszki siekamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, krótko podsmażamy i dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy ok 4-5 minut. Dodajemy czosnek i cebulę. Posypujemy pietruszką. Dodajemy sól i Cząber suszony Prymat. Zdejmujemy z ognia i na koniec wsypujemy bułkę tartą, mieszamy do połączenia. Odkładamy na bok do ostygnięcia.

3

Polędwiczkę wieprzową nacinamy w połowie i rozbijamy tłuczkiem do mięsa (pod spód kładziemy folię spożywczą).

Przygotowujemy marynatę: do miski wkładamy musztardę, wlewamy olej ciągle mieszając rózgą. Przyprawiamy solą i Zielem angielskim mielonym Prymat. Mieszamy rózgą do otrzymania jednolitej konsystencji. Za pomocą pędzelka smarujemy polędwiczkę marynatą i faszerujemy pieczarkami. Związujemy sznurkiem polędwiczkę tak aby utrzymała podłużny kształt.

4

Do głębokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Wkładamy polędwiczkę i przyprawiamy solą, podsmażamy kilka minut z każdej strony. Polędwiczkę smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg temperatura 160 stopni, czas 17 minut. (z użyciem termosondy ustawiamy aby mięso miało ok. 65 stopni w środku). Z gotowej polędwiczki zdejmujemy sznurek.

5

Na talerz nakładamy puree, a polędwiczkę kroimy na grube plastry. Dekorujemy gałązką świeżych ziół.

Prosta w przygotowaniu polędwiczka wieprzowa, nadziewana aromatycznym farszem, to pomysł na obiad, który przypadnie wszystkim do gustu. Podczas jej przygotowywania warto pamiętać o tym, by najpierw podsmażyć mięso i dopiero później piec, by mieć pewność, że mięso ma pożądaną konsystencję. 

Więcej przepisów na wyjątkowe dania znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak