Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-migdałowe
Ciasto makowe: ubić sztywną pianę z 6 białek. Cały czas ubijając dodawać 20 dag cukru pudru i mak. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy (takiej samej w jakiej upieczono ciasto migdałowe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez 30 min.
Krem: 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem. Pozostałe mleko wymieszać z 10 dag mąki pszennej, budyniem waniliowym oraz żółtkami. Dodać do gotującego mleka, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na gładki krem.
Ostudzone ciasto migdałowe posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem położyć ciasto makowe, następnie posmarować kremem, wyrównać i poukładać biszkopty zamoczone w rumie.