Sposób przygotowania

Mięso umyć i włożyć na 4-5 dni do zalewy przygotowanej z: 1 szklanki wina, 1 szklanki soku żurawinowego, 1 szklanki soku porzeczkowego, 2 łyżek oleju, posiekanej drobno cebuli oraz kolendry, ziela angielskie,i grubego pieprzu czarnego oraz soli peklowej. Codziennie przewracać mięso w marynacie. Po kilku dniach mięso wyjąć, odsączyć, natrzeć solą i obsmażyć na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa foliowego i piec około 30 minut. Następnie wyjąć z rękawa polać dwoma łyżkami masła, które zostało po obsmażaniu mięsa i piec przez kolejne 30 minut. Do reszty masła wlać, 1/2 szklanki soku z żurawiny, 1/2 szklanki soku z porzeczek oraz 1/2 szklanki wina i gotować kilka minut aż się nieco zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i zagęścić zasmażką z mąki i masła. Upieczone mięso pokroić w plastry, polać sosem i podawać np. posypane prażonymi pestkami dyni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapomniałam o cząbrze, zarówno do marynaty, jak i potem do sosu ja dodaję zawsze gałązkę suszonego cząbru- po pokruszeniu tak około 1/2 łyżeczki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    z chęcią bym się skusiła
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ciekawy przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    udane i smakowite danie, a do tego fajnie podane, duży plus;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta98

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    z sokami u mnie ciężko ale bym spróbował zrobić na świeżych owocach

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !