Sposób przygotowania

Opieńki jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku.
Odcedzić.
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty, następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.


Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.
Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, mieszamy z masłem.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Uwielbiam łazanki ale opieniek ni dawałam do kapusty,czas to zmienić:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !