Sposób przygotowania

SOS:
3 łyżki startego chrzanu
3 łyżki gęstej śmietany 22-procentowej
1/2 jabłka (7 dag)
1 łyżka soku z cytryny
cukier
sól
biały pieprz
Przygotowanie

Golonki (jeśli trzeba) opalić, umyć i gotować w posolonym wrzątku 1 godz. 30 min. Cebule i czosnek obrać i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodać do gotujących się golonek. Lekko twarde golonki przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem zebranym z wywaru, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec do miękkości, często polewając piwem. Gotowe golonki przekroić na pół i wyjąć kości.
Przygotować sos: jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z chrzanem oraz śmietaną. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Sos do golonki podać osobno.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !