Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko, wyrobić ciasto, wlać roztopione masło (10 dkg), ponownie wyrobić, przykryć czystą ściereczką i odstawić. Opłukany mak zalać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić 5 dkg masła, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 min, mieszając, przestudzić, połączyć z pianą z 2 białek. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi (ok. 1,5 cm). Zwinąć w rulon, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek posypanych mąką, odstawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !