Sposób przygotowania

1.Drożdże rozkruszyć do miski metalowej, posypać 1-2 łyżkami cukru zwykłego, zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego).Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20-30 minut aby drożdże wyrosły.
2.Następnie dodać jajka, przesiać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryć ściereczką.
4. Skórkę pomarańczową (najlepsza domowej roboty) podsmażyć na patelni. Wystudzić i dodać do ciasta.
5.Wyłożyć ciasto do blachy wysłanej papierem.
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !