Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych otworach. Dodajemy mąki w takiej ilości, aby zagęściła masę ziemniaczaną. Dodajemy jeszcze przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy i wykładamy masę ziemniaczaną na blaszkę wysmarowaną smalcem. Grubość warstwy powinna wynosić ok. 4cm, aby całość szybko się spiekła. Pieczemy w gorącym piekarniku lub piecu niecałą godzinę do zarumienienia (piekłem ją w piecu chlebowym także ciężko stwierdzić jaka była temperatura).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Lubię takie ziemniaczane dania.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    u nas się daje boczek podsmażony i nazywa się to kartoflak
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    to wersja babki jest mega prosta stąd też nazwa na szybko. W tych \"bogatszych\" babkach na spód też czasami się dodaje słoninkę w plastrach, do masy ziemniaczanej boczek, majeranek i cebulę, a wierzch smaruje śmietaną wtedy powstaje taka pyszna skórka. Jak kiedyś będę robił taką babkę na pewno zamieszczę przepis.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    fajna i smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczna
  • 3
    original
    Opublikowano

    marchewka

    oj dawno nie jadłam - pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    fajna :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszna:)...podaje ją z sosem grzybowym
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    Genialne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !