Sposób przygotowania

1.Drożdże rozkruszyć do miski metalowej, posypać 1-2 łyżkami cukru zwykłego, zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego).Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20-30 minut aby drożdże wyrosły.
2.Następnie dodać jajka, przesiać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, potem obtaczać w mące i dodać do ciasta.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (może być krócej), przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy wysłanej papierem.
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Lopez

    naprawde smacznie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    smaczne ale ciepłe
  • 2
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !