Sposób przygotowania

Ugotować ziemniaki na gładko. Jeśli ziemniaki dobrze się ugotowały można rozbić je tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli nie to zmielić maszynką. Następnie dodać margarynę na ziemniaki (margaryna rozpuści się sama). Następnie cukier wymieszać z drożdżami i przelać do ziemniaków, wymieszać. Dodać jajka, ocet, mąkę i olejek, wymieszać całość. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie obsypać mąką stół, wyłożyć placek drożdżowy. Po placku przejechać wałkiem kilka razy, żeby placek miał grubość ok. 2-3 cm. Wyciąć kółka (mniejsze), następnie większe kółka tylko zaznaczyć, ułożyć na nich marmoladę i przykryć kółkami mniejszymi, docisnąć na obkoło palcami i wyciąć pączki mniejszymi kółkami. Smażyć na rozgrzanym ogniu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !