Sposób przygotowania

Całe jajka ubić na parze z cukrem,aż staną się puszyste i gęste. Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki wymieszać z 1/2 szklanki letniego mleka. Gdy podrosną,dodać do mąki wraz z ubitymi jajami, cukrem waniliowym i połową stopionego letniego masła.Wyrabiać ciasto, gdy zbyt gęste, dolewać po odrobinie letniego mleka - powinno być gęściejsze niż na drożdżową babkę. Pod koniec wyrabiania dodać resztę stopionego masła, jeszcze raz wyrobić i odstawić do wyrośnięcia /ja stawiam na garnek z ciepłą wodą/.
W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy,kroić na prostokąty i oblepiać jabłka. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni, niech ciasto znów podrośnie i potem piec w 180 stopniach. Rumiane, mniej więcej po 25-30 minutach , wyjąc i posypać cukrem pudrem z cynamonem /lub bez, zależy od upodobań/. Jeść na ciepło do kawki lub herbatki. Na zimno tez smakują wybornie, ale ja ... podgrzewam, o ile zostaną. :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !