Sposób przygotowania

Nadzienie:
400g lodów waniliowych
2 banany
50g czekolady
Beza:
5 białek
30g cukru
płatki migdałowe (około 1 łyżki)

Sposób przygotowania:
Banany pokroić na małe kawałeczki i zamrozić.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do keksówki o długości 30cm. (U mnie forma keksowa na 26cm długości. Przepis podaje, aby formę wyłożyć papierem do pieczenia i tak też zrobiłam. Jednak polecam wysmarować formę margaryną i posypać bułką tartą lub mąką, bo ciężko jest wyłożyć papier w takiej formie).
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt ostudzić i wyciągnąć z formy.
Biszkopt przekroić wzdłuż dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Ostudzoną formę wyłożyć folią spożywczą tak, aby folia wystawała poza formę. Jeden blat włożyć do formy.
300g lodów wyłożyć do formy. (Jeśli będą bardzo zmrożone można je na chwilę zmiksować). Przykryć drugim blatem biszkoptu.
Pozostałe lody wymieszać lub zmiksować z bananami i czekoladą. Wyłożyć do formy i przykryć ostatnim biszkoptem. Wystającą folią przykryć ciasto z góry i wstawić do zamrażalniki na 2- 3godz.
Formę wyciągnąć z zamrażalnika. (Należy nagrzać już piekarnik). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ściągnąć folię.


Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Bezę wyłożyć dokładnie na górę i boki ciasta (lody nie mogą być widoczne). Z góry posypać płatkami migdałowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku około 5- 8min. w temperaturze 250°C do zarumienienia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !