Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać 15 dkg zimnego masła, posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na kremową masę. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać polewą, którą robi w następujący sposób: czekolady połamać na kostki i stopić w kąpieli wodnej. Nie zdejmując miski z czekoladą z gorącej wody stopniowo dolewać ciepłe mleko i od razu energicznie mieszać. Gotową gładką polewę nieco ostudzić i polać nią zimny sernik. Wstawić do lodówki żeby polewa zastygła.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    uwielbiam sernik; a poza tym super się prezentuje:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    klaklak

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !