Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe z szynki
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy rolady smażymy z dwóch stron na mocnym ogniu, przekładamy mięso do głębszego rondla (patelni), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, margarynę, posypujemy papryką słodką, chilli, pieprzem, dodajemy ziele angielskie , liść laurowy, przypiekamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie marchew zetrzeć na tarce na cienkich oczkach, przygotować bulion z kostki mięsnej (ok 600mol wody). Jak cebulką się mocno zarumieni dodajemy startą marchew, mieszamy, podsmażamy jeszcze 3 minuty i zalewamy bulionem mięsnym. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Pod koniec dodajemy starty na tarce ogórek kiszony, wyjmujemy roladki, zdejmujemy nici, zagęszczamy sos mąką, przyprawiamy jeszcze do smaku. Danie gotowe.
Pysznie smakuje z kluskami śląskimi :D