Sposób przygotowania

Drożdże roztarłam z łyżeczką cukru, dodałam 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszałam, posypałam łyżką mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopiłam masło a cukier ubiłam lekko z jajkami widelcem, dodałam trochę cukru z wanilią.
Do miski wsypałam 3/4 porcji mąki, szczyptę soli, dodałam wyrośnięte drożdże, dalej mieszając cukier z jajkami, resztę letniego mleka, stopione letnie masło i wyrabiałam drewnianą łyżką, aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryte ściereczką postawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie do masy makowej dodałam płynny miód i bakalie.
Po pół godzinie ciasto sporo podrosło, dodałam więc resztę mąki i wyrobiłam raz jeszcze. Rozwałkowałam je na blacie, podsypując mąką, rozsmarowałam na wierzchu masę makową zostawiając kilkucentymetrowy odcinek z brzegu do zawinięcia. Zrolowałam i zapakowałam do keksówki.
Piekłam około godzinę w 180 C, do suchego patyczka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    lubię makowiec
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    lubię wypieki z makiem
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    moje ulubione ciasto
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !