Sposób przygotowania

Cztery jaja ugotować na twardo, odłożyćdo ostygnięcia. Mielonącielęcinę wymieszać z pozostałymi jajami. Umyć i oskrobać marchew i seler, następnie pokroić w drobną kostkę. Obraćcebulę, umyći otrząsnąć z wody pieptruszke. Posikać wszystko.. Marchew, seler, cebulę, pietruszkę oraz tartąbułkę wymieszaćz mięsem, przyprawić solą, papryką i pieprzem. Dużą formę prostokątnąwyłożyć nasmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia, nałożyć połowę mięsa, w środku wykonać bruzdę. Ułożyć w niej obok siebie ugotowane jaja, przykryć drugą warstwą mięsa. Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 225 st. Żółtko wymieszać ze śmietaną i co jakiś czas smarować nim kilkakrotnie górną powierzchnię pieczeni. Gotową pieczeń odstawić na kilka minut, następnie wyjąćz formy i pokroić w plastry. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !