Sposób przygotowania

Śliwki opłukać, zalać niepełną szklanką ciepłej wody, oprószyć cukrem i cynamonem, odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, aby dało się zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Śliwki odcedzić, wyjąć pestki, pokroić w drobne kawałki. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić okrągłe placuszki. Na każdy placek nałożyć trochę śliwek. Ciasto złożyć na pół, dokładnie zlepić brzegi. Pierożki wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować ok. 8 minut od wypłynięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wspaniały przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !