Wysoką blachę wysmarować masłem. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, po czym obtoczyć je w odrobinie mąki. Przygotować kruche ciasto. Miękkie masło wraz z mąką drobno posiekać w misce, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy (lub opcjonalnie olejek waniliowy), szczyptę soli, po czym wszystkie składniki dokładnie zagnieść, uformować kulkę, włożyć ją do worka foliowego i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Przygotować masę serową. Masło, żółtka oraz cukier zmiksować na jednolitą masę, dodawać do niej stopniowo mielony ser oraz obie przesiane wraz z proszkiem do pieczenia mąki. Następnie dodać sok z cytryny oraz cukier waniliowy, miksować jeszcze przez chwilę. Z wszystkich 10 białek oraz szczypty soli ubić na sztywno pianę, stopniowo dodawać ją do masy serowej i delikatnie wmieszać ją łyżką ruchami okrężnymi od brzegów miski do jej środka, dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć z niego spód na blasze, następnie wlać masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. około godziny.