Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec.
* na ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 5 żółtek
* 0,5 szklanki cukru
* 25 dag margaryny
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*
* na masę serową:
* 0,5 kg sera mielonego z wiadereczka
* 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
* 2 jajka
* 0,5 szklanki cukru
* 16 g cukru waniliowego
* 12,5 dag margaryny
*
* na masę makową:
* 1 gotowa masa makowa w puszce
* 2 jajka
* 0,5 szklanki cukru pudru
*
* ew. dowolna polewa
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 wykleić na prostokątną blaszkę 25*40 cm (wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pozostałe ciasto zamrozić.
Składniki masy serowej zmiksować.
Na masę makową: cukier puder utrzeć z 2 żółtkami na białą masę, dodać mak i ucierać razem. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wmieszać w masę makową.
Na wyklejoną ciastem blaszkę nałożyć masę makową a na nią masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożoną 1/3 ciasta.
Piec w 180 stopniach ok.50-55 minut.
Można polać dowolną polewą.