Sposób przygotowania

Mięso (dowolne) pokroić w plasterki o grubości około 1,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zrumieni, wyjąć z pa­telni i włożyć do garnka.
Do tłuszczu na patelni, dolać odrobinę wody, doprawić przy­prawami i rozpuszczoną wcześniej kostką bu­lionową. Zalać tym mięso w garnku. Przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając - ok 15 min.
Kapustę umyć, poszatkować - wrzucić do garnka z mięsem.
Boczek pokroić w większe kostki i zrumienić lekko na patelni. Dodać pokrojoną w kostki cebulkę - podsmażyć przez chwilkę razem z boczkiem. Przełożyć to do garnka z mięsem i kapustą. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 20-25 minut.
Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na półkrążki. Masło roztopić na małym ogniu, kiedy będzie złotego koloru wsypać pokrojony por, wymieszać i dusić pod przykryciem. Pod koniec gotowania połączyć z mięsem i kapustą.
Kukurydzę odsączyć i połączyć z mięsem i po­rem. Doprawić do smaku.
Można podawać z młodymi ziemniaczkami :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !