Sposób przygotowania

Na patelni zrumienić 2 łyżki cukru (aż powstanie karmel), wlać około 1/3 szklanki wody, zagotować rozpuszczając ewentualne grudki. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę, dobrze wymieszać. Zagotować ponownie, a następnie ostudzić.

Makę przesiać z kakao, sodę wymieszać jajkiem, masło lub margarynę rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Jeśli trzeba, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Odstawić na 40 minut.

Uformować z ciasta wałek, odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je na dłoni, nadziewać marmoladą, sklejać tworząc kulki. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30-40 minut.

Po ostudzeniu brukowiec polukrować

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !