Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut). Po tym czasie dodać jajka, resztę cukru, aromat i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto rękami tak długo, aż będzie odstawało od dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać babkę. Dekorować plastrami pomarańczy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Super takie pomarańczowe ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię babki
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    zapewne pyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !