Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy. Gdy już będą gotowe, odlewamy wodę i pozostawiamy do przestygnięcia.

Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, a następnie smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowujemy sos serowy na bazie beszamelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie podlewamy po 0,1 litra mleka, mieszamy tak, aby składniki się połączyły i powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser cheddar oraz zioła. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plasterki, polędwiczki wieprzowe, sos serowo-ziołowy, starty żółty ser. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Wygląda super.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    z polędwiczką, co za rozkosz dla podniebienia
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Przyda się jeszcze jeden przepis do wypróbowania.
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    znakomite danie
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    na pewno smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Takiego obiadu to ja nie przepuszczę, kiedy robisz ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !