Sposób przygotowania

Jajka umyj, osusz, rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miseczki, dodaj cukier i starannie utrzyj na jednolitą masę. Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem.
Mak wypłucz na bardzo gęstym sitku, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie odcedź, poczekaj, aż ostygnie, zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem.
Zmielony twaróg i zmielony mak dodaj do masy z żółtkami i cukrem, wymieszaj i ucieraj przez chwilę.
Żelatynę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę mocno schłódź w lodówce, ubij ja mikserem. Gdy będzie puszysta, dodaj do niej pół żelatyny i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj ją do masy z twarogu oraz maku i jeszcze przez chwilę ubijaj.
Wiśnie umyj, osusz, wyjmij z nich pestki. Wrzuć je do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj do nich resztę żelatyny i dokładnie wymieszaj.
Do pucharków wlewaj warstwę kremu z wiśni, następnie masę twarogową, znów warstwę kremu z wiśni i tak na przemian. Deser schładzaj całą noc w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wiśnie zawsze...
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !