Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem i prażonymi jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 1 szt
zółtka jajek 2 szt
margaryna kostka
cukier puder 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
jabłka 1 kg
cukier drobny 1 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
płatki migdałowe 1 op
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem i prażonymi jabłkami

Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki - wyłóż na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością wody, posyp szklanką drobnego cukru i upraż ok 15-20 min, ciągle mieszając aż się zrumienią. Po zrumieniemiu skrop je sokiem z cytryny.
Zagnieć ciasto z margaryny, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany i proszku do pieczenia.
Podziel ciasto na dwie połowy, jedną z nich włóż do lodówki a drugą rozwałkuj i wylep dno oraz boki blachy wysmarowane wcześniej margaryną. Przygotuj budynie.
Jabłka wyłóż na ciasto i zalej budyniem.
Wierzch szarlotki posyp startym, schłodzonym ciastem.
Włóż ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika do 200\'C i piecz ok. 45 min.
Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 14.12.2010 13:04
Ten przepis to bajka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak