Sposób przygotowania

1 Mleko lekko podgrzać, rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mąki i ½ szklanki mleka, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu aż podwoi swoją objętość.
2 Zmiksować żółtka,jajko cukier, dodać mąkę, szczyptę soli, rozczyn, mleko i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, wlać stopione masło i wyrabiać kilka minut, wsypać opłukane rodzynki, połączyć , nakryć i pozostawić do wyrośnięcia.
3 Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do 2 natłuszczonych obsypanych mąką form, do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia
4 Wyrośnięte ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok.40 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    dianix

    lubi? ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !