Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z przesiana mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Gotujemy budyń w 3/4 litra mleka, studzimy miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i smarujemy masą. Ubijamy śmietanę ze śmietan fixami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż będą złote, studzimy. posypujemy ciasto.
Do masy można dodać łyżeczkę koniaku, rumu lub likieru czekoladowego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !