Sposób przygotowania

Ryż gotować ok 5 min. we wrzącej wodzie, osączyć i przełożyć do gorącego mleka, gotować 15 min. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodać 2 łyżki masła (miękkiego), wymieszać o ostudzonym ryżem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ryżową. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami ryż i jabłka posypane resztą cukru i cynamonem. Na wierzchu ułożyć wiórki z masła. Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !