Sposób przygotowania

Cukier puder przesiewamy przez sitko (dobrze jest przesiać więcej, gdyż czasami trzeba dodać więcej cukru). Biała jajek ubijamy na sztywno mikserem i mieszając nadal dodajemy po łyżce cukier puder. Dodajemy cukru tyle, aby konsystencja była sztywna, ale zachowała elastyczność (w zależności od wielkości jajek, wystarczyć może 1,5 szklanki a czasami trzeba dodać 2 szklanki). Gdy już ubijemy, ścinamy sokiem z cytryny.

Lukier nadaje się najlepiej do wyciskania przez tutkę lub woreczek i tworzenia wzorków. Można go zabarwiać, przez dodanie kilku kropel soku z jagód, malin czy gęstego soku pomarańczowego lub marchewkowego, ale wtedy trzeba też dodać trochę więcej cukru pudru.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !